Disneyland Paris

Risico van een aanslag: wat is de staat van de dreiging in Disneyland Parijs?

Disneyland Parijs houdt de parken en hotels open ondanks het hoge dreigingsniveau van terrorisme in Frankrijk. Militairen, detectiepoortjes en camera’s: er zijn veel maatregelen genomen om bezoekers te beschermen.

De afgelopen weken heeft Frankrijk te maken gehad met een toename van terreurdreigingen. Op 13 oktober leidde een terreuraanval op een middelbare school in Arras ertoe dat de regering het Vigipirate-plan verhoogde naar het niveau “Noodtoestand aanslag” in het hele land. Evacuaties hebben zich vermenigvuldigd in toeristische locaties in Parijs na valse bommeldingen. Maar wat is precies het risico van een aanslag in Disneyland Parijs en welke veiligheidsmaatregelen zijn er genomen?

Strenge veiligheidsmaatregelen

Ondanks de algemene verhoging van het dreigingsniveau, wordt Disneyland Parijs niet specifiek bedreigd. Zoals de directie van het park aangeeft, blijven de twee Disney-parken, de hotels en Disney Village gewoon open en draaien ze normaal. Disney past de strengste veiligheidsnormen toe en werkt nauw samen met de Franse autoriteiten om een zo veilig en feestelijk mogelijke plek te garanderen. “Onze parken, hotels en Disney Village zijn open en draaien normaal. We passen de hoogste veiligheidsnormen toe en werken nauw samen met de autoriteiten om een omgeving te verzekeren die zowel veilig als magisch is voor al onze bezoekers”, legt een medewerker van Disneyland Parijs uit.

Gewapende militairen patrouilleren rond Disney Village in het kader van operatie Sentinelle, die al enkele jaren actief is. Bij elke ingang van Disney Village zijn detectiepoortjes met tassenscanners en scanners voor persoonlijke bezittingen geïnstalleerd. De toegang tot de parken is ook beveiligd. Deze voorzieningen zijn bedoeld om elk risico op indringing met gevaarlijke voorwerpen te voorkomen. Binnen de parken surveilleren en patrouilleren beveiligingsagenten in de wandelgangen. Bewakingscamera’s dekken ook de locatie. In geval van incident zijn noodprocedures voorzien, zoals de snelle ontruiming van attracties en strategische punten.

Waakzaamheid in het openbaar vervoer

Verder is Disneyland Parijs opgedeeld in verschillende zones waarvan de toegang voor bezoekers beperkt is: backstage, coulissen, kleedkamers van de karakters, enz. Deze compartimentering verhindert de vrije beweging van niet-geautoriseerde personen. Kortom, er worden veel voorzorgsmaatregelen genomen om de miljoenen parkbezoekers te beschermen. De locatie lijkt relatief ontoegankelijk voor kwaadwillige indringers.

Er blijft echter een mogelijk zwak punt op de route naar Disneyland Parijs, met name in het drukke openbaar vervoer zoals de RER. Reizigers moeten daar extra waakzaam zijn en elke achtergelaten tas of pakket melden. De terreurdreiging geldt voor heel Frankrijk. Maar in Disneyland Parijs worden in samenwerking met de autoriteiten belangrijke veiligheidsmaatregelen genomen. Bezoekers kunnen de attracties onbezorgd genieten, als ze waakzaam blijven, vooral tijdens verplaatsingen buiten de parken.

Geef een reactie