Disneyland Paris

Nog een vertrek aan de top van Disney!

Informatiedirecteur Diane Jurgens is de laatste in een reeks van vertrekkers bij Disney, in de nasleep van de terugkeer van Bob Iger. Analyse van deze stoelendans en de uitdagingen voor haar opvolger.

De carrousel van CEO’s gaat verder bij het entertainmentgigant. Na de onverwachte comeback van Bob Iger in november 2022 is het nu de beurt aan de informatiedirecteur om haar koffers te pakken, melden onze collega’s van het Wall Street Journal vandaag. Diane Jurgens verliet Disney na slechts 3 jaar in deze strategische positie.

Deze verrassende ontslag komt na de veranderingen die zijn ingezet door Iger’s terugkeer aan de top. De historische CEO van Disney is momenteel bezig met een diepgaande herstructurering van het leidinggevende team, met een reeks van vertrekken in de afgelopen maanden.

Een stoelendans aan de top van Disney

Het minste wat je kunt zeggen is dat het organisatieschema van het bedrijf volop in beweging is! Laten we niet vergeten dat Iger in 2020 het roer overdroeg aan Bob Chapek, voordat hij in allerijl terugkeerde vanwege de problemen met Disney+.

Deze comeback zorgde voor een aardbeving binnen het bedrijf, met talloze gevolgen. Kareem Daniel, rechterhand van Chapek, was de eerste die de prijs betaalde voor deze verandering van leiding. De voormalige CEO had Daniel belast met de nieuwe divisie Disney Media and Entertainment Distribution, die sindsdien door Iger is ontmanteld.

Het verrassende vertrek van de informatiedirecteur

Nu is het de beurt aan Diane Jurgens om te vertrekken. Deze tech-expert leidde sinds 2020 de informatiesystemen van Disney.

Ze werd aangenomen door Christine McCarthy, de invloedrijke financieel directeur van het bedrijf. McCarthy heeft echter onlangs om medische redenen haar positie verlaten, hoewel sommige bronnen spanningen met Iger suggereren.

Een reeks van vertrekken die vragen oproept

Het is moeilijk om geen verband te zien tussen deze vele vertrekken en de verandering van leiderschap aan de top van het Disney-imperium. Iger lijkt vastbesloten om zich te omringen met zijn vertrouwelingen en de aanhangers van het vorige regime aan de kant te zetten.

Sommigen zien het als een simpele stoelendans vanwege zijn onverwachte terugkeer. Anderen vragen zich af of het een mogelijke “zuivering” is die gericht is op de aanhangers van Chapek. Hoe dan ook, deze golf van veranderingen is niet onbelangrijk.

Wat betekent dit voor Disney?

Deze grote schoonmaakactie kan de teams destabiliseren, die al zijn geschrokken door de strategische misstappen van de afgelopen jaren. Disney heeft te maken met meerdere uitdagingen, zoals de moeizame lancering van Disney+ en de afnemende bezoekersaantallen in hun pretparken.

Dit is niet het ideale moment om zo’n grondige herstructurering van leidinggevende posities door te voeren. Aan de andere kant gelooft Iger duidelijk dat het noodzakelijk is om zich te omringen met vertrouwde mensen om de koers te corrigeren.

Wie wordt de opvolger van Diane Jurgens?

Voor nu zal Diane Arnold de tijdelijke leiding hebben over Disney’s IT-afdeling. Deze ervaren vice-president is verantwoordelijk voor de kernsystemen en technologische platforms van het bedrijf.

Haar uitdaging zal zijn om de continuïteit van de lopende IT-projecten te waarborgen totdat een officiële opvolger voor Jurgens is gevonden. Haar interne kennis van Disney’s technologische ins en outs zal van onschatbare waarde zijn voor de overgang.

Een enorme uitdaging voor de toekomstige CIO

De toekomstige IT-directeur heeft een flinke klus voor de boeg om het verouderde IT-systeem van de Disney-reus te moderniseren. De technologische infrastructuur van het bedrijf moet volledig worden herzien, vooral om de gebruikerservaring van Disney+ te verbeteren.

Wat betreft de pretparken, veel processen worden nog steeds “op de oude manier” beheerd en moeten worden gedigitaliseerd. Kortom, een enorme uitdaging in het vooruitzicht!

Afbeeldingscredit: Disney

Geef een reactie