Disneyland Paris

Disneyland Parijs: de RER A is zeer ernstig verstoord vanwege een staking

Met de staking van de RER A op vrijdag 31 mei moeten bezoekers van Disneyland Parijs zich organiseren. Met de helft van de treinen geannuleerd, worden er aanzienlijke verstoringen verwacht. Ontdek de redenen voor deze sociale beweging en de alternatieven om het park toch te bereiken.

Op vrijdag 31 mei 2024 zullen bezoekers van Disneyland Parijs geduld moeten hebben. Een belangrijke sociale beweging zal het verkeer op de RER-lijn A verstoren, de belangrijkste toegangsweg tot het beroemde attractiepark. Vier vakbonden – La Base, CGT, FO en UNSA-RATP – roepen de bestuurders op om te stoppen met werken om hun arbeidsomstandigheden aan de kaak te stellen. Gevolg: slechts de helft van de treinen zal rijden op een groot deel van de lijn.

Zeer verstoord verkeer op de RER A

Volgens de voorspellingen van de RATP zal het verkeer sterk verstoord zijn op de hele lijn A van de RER:

  • Op de takken Cergy-Le Haut en Poissy (SNCF-zone) wordt gemiddeld op 3 van de 4 treinen gerekend.
  • Op het centrale gedeelte en de takken Saint-Germain-en-Laye, Marne-la-Vallée-Chessy (die Disneyland Parijs bedient) en Boissy-Saint-Léger, zal slechts de helft van de treinen rijden.

De interconnectie zal worden gehandhaafd op het station Nanterre-Préfecture. Enkele extra treinen zullen rijden tussen dit station of La Défense en de takken van Cergy en Poissy.

Verslechterde transportomstandigheden voor bezoekers

Deze staking komt ongelegen voor de duizenden bezoekers die van plan waren om op die dag naar Disneyland Parijs te gaan. De RER A is namelijk de meest praktische manier om het park vanuit Parijs te bereiken. Met de helft van de treinen geannuleerd, moet men rekening houden met drukke perrons en langere wachttijden.

De RATP biedt haar excuses aan voor het ongemak en nodigt alle reizigers uit om hun reizen vooraf te plannen. De herziene dienstregelingen zullen vanaf donderdag 17.00 uur beschikbaar zijn op mobiliteitswebsites en -apps. Het is beter om ze te raadplegen voordat u vertrekt!

Vakbonden klagen over verslechterde arbeidsomstandigheden

Maar wat zijn de redenen voor deze sociale beweging? De vier vakbonden die de staking hebben uitgeroepen, wijzen op een verslechtering van de arbeidsomstandigheden van de bestuurders. Volgens hen stellen verschillende veranderingen in de procedures de veiligheid van de medewerkers en reizigers ter discussie:

  • Wijziging in de behandeling van achtergelaten bagage
  • Veranderingen in de werkbladen
  • Verstoring van de gebruikelijke procedures voor incidentbeheer
  • Gebrek aan aandacht voor arbeidsomstandigheden

De onderhandelingsbijeenkomsten in mei hebben blijkbaar de woede van de vakbonden niet kunnen temperen. Een nieuwe ontmoeting met de directie staat gepland voor woensdagmiddag, maar de staking van vrijdag belooft al zeer goed bezocht te worden volgens La Base-RATP, de grootste vakbond in de RER-sector.

Beperkte alternatieven om Disneyland Parijs te bereiken

Voor reizigers die toch hun bezoek aan Disneyland Parijs op vrijdag willen voortzetten, zijn de alternatieven voor de RER A beperkt. Het is mogelijk om de TGV te nemen vanuit grote provinciesteden, maar er kan een tekort aan plaatsen zijn voor last-minute reserveringen.

Vanuit Parijs kan ook de RER B worden genomen naar het station Châtelet-Les Halles, en vervolgens de metrolijn 1 richting Château de Vincennes en uitstappen bij het station Nation. Daar moet men de RER E nemen richting Tournan en uitstappen bij Val de Fontenay. Vervolgens kan bus 122 worden genomen om het park te bereiken, maar de reis duurt veel langer dan met de RER A.

Met de auto duurt het ongeveer 45 minuten vanuit het centrum van Parijs, maar er kunnen files worden verwacht op de snelweg A4, vooral voor de terugreis aan het eind van de dag.

Terugkerende verstoringen op de RER A

Helaas zijn verstoringen vaak voorkomend op de RER A voor reizigers. Met meer dan een miljoen passagiers vervoerd per dag, is dit de drukste spoorlijn van Europa. Het kleinste technische incident of sociale beweging heeft onmiddellijke en belangrijke gevolgen.

De afgelopen jaren hebben reizigers al te maken gehad met herhaalde stakingen, vaak gerelateerd aan arbeidsomstandigheden of beloningen. Ook zijn weekenden regelmatig getroffen door werkzaamheden die de reistijden verlengen.

Het verkeer zou echter dit weekend weer normaal moeten zijn om bezoekers volop te laten genieten van hun verblijf in Disneyland Parijs. Geduld is geboden op vrijdag!