Disney +

De vreemde geschiedenis van de echte Sneeuwwitje

Ligt het levenloze lichaam van de echte Sneeuwwitje onder de beroemde Beurs van Brussel? Dit is de verbazingwekkende theorie van sommige historici die beweren dat de gebroeders Grimm zich direct hebben laten inspireren door een Duitse prinses die in de 16e eeuw op de locatie van het huidige monument is begraven.

Op het eerste gezicht kan het nieuws onwaarschijnlijk lijken. En toch zou het kunnen dat het levenloze lichaam van de echte Sneeuwwitje daadwerkelijk onder de beroemde Beurs van Brussel rust, zoals gemeld door de RTBF. Uitleg.

Alles begint met een uitzending op 5 februari 2023 op de Vlaamse zender VRT. Daar wordt gemeld dat een Duitse prinses uit de 16e eeuw, Margaretha von Waldeck, mogelijk is begraven op de huidige locatie van de Beurs van Brussel.

Maar wat heeft dit te maken met Sneeuwwitje, het beroemde personage uit het sprookje van de gebroeders Grimm? Hier komt de link naar voren. Om Sneeuwwitje te creëren, zouden Jacob en Wilhelm Grimm zich direct hebben laten inspireren door het leven van Margaretha von Waldeck.

Volgens de Brusselse historicus Roel Jacob zijn er verschillende elementen die pleiten voor deze theorie. Margaretha von Waldeck was “de dochter van een protestantse prins” uit Hessen, een regio in het centrale Duitsland. Na een strijd tussen protestanten en katholieken in 1547 zou haar vader, een vazal van de gevangen hertog van Hessen, zijn dochter naar Brussel hebben gestuurd voor “een charmeoffensief” bij de gouvernante van de Nederlanden, Maria van Hongarije.

De prinses sterft tragisch op 21-jarige leeftijd

We weten dat Margaretha von Waldeck daadwerkelijk in Brussel verbleef en daar op slechts 21-jarige leeftijd stierf. Sommige historici geloven dat haar tragische verhaal diep indruk heeft gemaakt op de gebroeders Grimm, die ook afkomstig waren uit Hessen, en dat ze hier veel inspiratie uit hebben gehaald voor hun verhaal van Sneeuwwitje.

Inderdaad, de gelijkenis tussen de twee verhalen is verontrustend: een zeer mooie prinses die ver van haar koninkrijk wordt gestuurd om politieke redenen, de vreselijke jaloezie van een boze koningin, een voortijdige dood op 21-jarige leeftijd…

Roel Jacob bevestigt dat “de gebroeders Grimm, toen ze dit verhaal creëerden, zich baseerden op een mondelinge traditie die in dit deel van Hessen bestond”. De Duitse onderzoeker die de vergelijking heeft gemaakt, was “verbaasd over het aantal parallellen tussen het leven van dit meisje en andere elementen in de regio en het verhaal”.

Waar te zoeken naar het lichaam van de prinses?

Maar waar zou het lichaam van Margaretha von Waldeck in de 16e eeuw in Brussel begraven kunnen zijn? Volgens historici zijn twee hypotheses mogelijk: het klooster van de Franciscanen of de aangrenzende kerk, op de exacte locatie van de huidige Beurs van Brussel.

Terwijl een team van archeologen momenteel de ondergrond van de site onderzoekt tijdens renovatiewerkzaamheden in de aangrenzende straat. Hebben ze een kans om het lichaam van de mysterieuze prinses terug te vinden?

Duizenden skeletten!

Marie Vanhuysse, archeoloog die verantwoordelijk is voor de opgraving, tempert de hoop op deze verbazingwekkende ontdekking: “In de bronnen worden bijna 10.000 vermeldingen van begrafenissen bij de Recollectenbroeders” op deze locatie gevonden. Met andere woorden, het identificeren van het skelet van Margaretha von Waldeck tussen duizenden anderen is een vrijwel onmogelijke taak!

Sinds de jaren 1980 is slechts een honderdste van de graven van het klooster opgegraven. En zelfs als de prinses zou worden opgegraven, zou het met zekerheid toeschrijven aan Margaretha von Waldeck een wonder zijn, aangezien de connecties zo zwak zijn

Conclusie: het echte lichaam van Sneeuwwitje zal voor altijd een mysterie blijven

Uiteindelijk is de kans om ooit het lichaam van de echte Sneeuwwitje terug te vinden extreem klein. De archeoloog is het ermee eens: “op zoek gaan naar het lichaam van Margaretha Von Waldeck is een beetje zoals een speld in een hooiberg zoeken”.

We zullen dus tevreden moeten zijn met het fictieve personage dat is geïmmortaliseerd door de gebroeders Grimm en Disney in plaats van haar onwaarschijnlijke historische model. Het mysterie rond het echte lichaam van de ongelukkige Duitse prinses zal waarschijnlijk voor altijd onder de straten van het beroemde Brusselse plein blijven.

Afbeeldingskrediet: Dall-E 3 / Magic Dream News