Disneyland Paris

We weten hoeveel Disney gaat investeren in zijn themaparken

Ontdek het exacte bedrag dat Disney de komende 10 jaar in zijn pretparken zal investeren. Wij onthullen de cijfers en de strategie van de groep.

The Walt Disney Company, beter bekend als Disney, is van plan om de komende tien jaar ongeveer 60 miljard dollar te investeren om zijn pretparken, cruiseschepen en hotelcomplexen uit te breiden. Dit kondigden Bob Iger, CEO van Disney, en Josh D’Amaro, hoofd van de afdeling Parks, Experiences and Products, aan tijdens een investeerderstop in Walt Disney World in Orlando, zoals onze collega’s van The Wall Street Journal meldden.

Een verdubbeling van de investeringen

Deze enorme investering vertegenwoordigt bijna het dubbele van wat Disney het afgelopen decennium investeerde in zijn pretparken- en resortdivisie. Het doel is duidelijk: de activiteiten van de Disney-pretparken, die momenteel de belangrijkste inkomstenbron van de groep vormen, verder uitbreiden.

Disney’s topmanagers gaven weinig details over de specifieke projecten die gefinancierd zullen worden. Maar ze hintten op enkele mogelijkheden, zoals de komst van nieuwe Frozen-attracties in Disneyland Resort in Californië of de creatie van een universum geïnspireerd op Wakanda, het fictieve koninkrijk uit de film Black Panther.

Inkomsten per bezoeker maximaliseren

Disney heeft nog steeds meer dan 1000 hectare ontwikkelbaar terrein om nieuwe attracties en hotels te bouwen. Het doel is om de meer dan 100 miljoen bezoekers te verwelkomen die jaarlijks naar Disney-pretparken over de hele wereld komen.

Het bedrijf wil ook zijn cruisevloot uitbreiden en zich vestigen in Singapore. De afgelopen jaren heeft Disney de werking van zijn parken aangepast om de inkomsten per bezoeker te maximaliseren. De groep verhoogde de prijs van tickets, bood betaalde opties aan om de klantervaring te verbeteren en verhoogde de prijzen in restaurants en winkels.

Disney’s nieuwe melkkoe

Deze strategie heeft sommige bezoekers geërgerd, met name houders van jaarabonnementen, die de toegang tot Disney-parken te duur vinden geworden. Maar het heeft financieel zijn vruchten afgeworpen. De inkomsten uit pretpark- en resortactiviteiten zijn aanzienlijk gestegen en vormen nu de belangrijkste economische motor van de Disney-groep.

Een bevestigde transitie

De operationele winst van deze divisie overtrof de afgelopen drie kwartalen ruimschoots die van de traditioneel dominante lineaire televisie bij Disney. Deze omkering van inkomstenbronnen weerspiegelt een grondige verandering van het bedrijfsmodel van het concern.

Jarenlang steunde Disney op betaalde tv-abonnementen, met name op ESPN, ABC en FX, om riskante weddenschappen zoals de lancering van het Disney+ streamingplatform in 2019 te financieren. Maar met de opkomst van cord-cutters genereren deze zenders steeds minder winst. Vandaar de omschakeling naar pretparken en cruises als melkkoe van de groep.

Een enorme investering

De aankondiging van een investering van 60 miljard dollar in de pretparken in de komende tien jaar bevestigt deze strategische heroriëntatie. Hoewel het Disney-aandeel na deze aankondiging daalde uit vrees voor negatieve gevolgen op de korte termijn voor de cashflows, is het een weddenschap op de toekomst.

Disney rekent op de voortdurende ontwikkeling van zijn pretparken met nieuwe attracties en inkomstenoptimalisatie om de neergang van de traditionele tv-zenders te compenseren. De investering van 60 miljard dollar getuigt van het vertrouwen van Disney in het groeipotentieel van deze activiteit.

Het is dus een aanzienlijk bedrag dat de groep van plan is de komende tien jaar te besteden aan zijn pretparken, hotelcomplexen en cruiseschepen. Disney bevestigt de strategische verschuiving van de afgelopen jaren, waarbij pretparken en cruises de belangrijkste inkomstenbron vormen ter compensatie van de neergang van de traditionele televisie.

Afbeeldingscredit titelfoto: Pixabay

Geef een reactie