Disney +

De Spiderwick Kronieken : Waarom Disney+ de serie zou kunnen stopzetten

Disney+ zou de serie-adaptatie van De Spiderwick Kronieken kunnen stopzetten. Deze keuze zou passen in de nieuwe strategie van het bedrijf om de programmeringskosten te verlagen en in te zetten op eigen intellectueel eigendom.

Het is een kleine aardverschuiving in de wereld van fantasy-series! Volgens exclusieve onthullingen van Deadline zou Disney+ mogelijk geen vervolg geven aan de zeer verwachte adaptatie van De Spiderwick Kronieken, de populaire fantasy boekenreeks voor jongeren.

Het nieuws is verrassend, wetende dat de opnames van de 8-delige serie begin 2023 werden afgerond na de start in september vorig jaar in Canada. De ambitieuze productie van Paramount Television Studios/20th Television met Christian Slater en een getalenteerde jonge cast zou Disney+ abonnees een moderne en feeëriek kijkje moeten geven in de wereld van de Grace-tweeling.

Maar blijkbaar zal dit uiteindelijk niet doorgaan. Achter deze beslissing schuilt een belangrijke strategische heroriëntatie van Disney met betrekking tot het streamingplatform. Uitleg.

Focus op winstgevendheid

Zoals Disney afgelopen mei aankondigde, maakt het bedrijf momenteel een ommekeer naar meer winstgevendheid in de content die wordt aangeboden op de streamingdiensten Disney+ en Hulu. Doel is om de programmeringskosten substantieel te verlagen.

In die optiek heeft Disney al een aanzienlijke boekhoudkundige afschrijving gedaan van 1,5 tot 1,8 miljard dollar gerelateerd aan content. Gevolg: tientallen series zijn de afgelopen maanden al verdwenen uit de Disney+ en Hulu catalogi.

Herschikking van live-action inhoud

Los van de financiële aspecten lijkt ook de inhoudelijke positionering van Disney+ in vraag gesteld te worden. Tot nu toe bood het platform live-action series van derde partij studio’s, gebaseerd op werken die niet in handen zijn van Disney, zoals De Spiderwick Kronieken.

Blijkbaar wil Disney Branded Television, verantwoordelijk voor non-Marvel/Star Wars/NatGeo inhoud, nu focussen op intellectuele eigendomsrechten van de Disney-groep. De ambitieuze adaptatie van de Percy Jackson sage, gebaseerd op de Hyperion Books romans, illustreert deze strategische heroriëntatie perfect.

Een harde klap voor de fans

Als Disney geen vervolg geeft aan De Spiderwick Kronieken is dat een echte klap voor de vele fans van de populaire boekenreeks van Tony DiTerlizzi en Holly Black. Het verhaal over de bovennatuurlijke avonturen van de Grace broers en zus in het familiehuis Belweer beloofde een feeëriek en familiaal kijkje, ideaal voor Disney+.

Het blijft afwachten of de serie elders een nieuw onderkomen vindt. Paramount probeert het momenteel aan andere omroepen te verkopen. Een zaak om in de gaten te houden dus! In de tussentijd kunnen fans zich nog onderdompelen in de romans of de film uit 2008. Ook al had de ervaring op het kleine scherm ongetwijfeld magisch geweest…

Afbeeldingskrediet: Disney+

Geef een reactie