Disney +Disneyland Paris

Disney binnenkort overgenomen door Apple ? Waarom de hypothese steeds waarschijnlijker wordt

Apple en Disney, een huwelijk in de entertainmentwereld op komst? De geruchten vliegen rond, en wij geven je een duidelijke kijk op waarom de hypothese aan kracht wint.

Een perspectief dat lang besproken is duikt weer op in de Hollywood-corridors: de mogelijke overname van Disney door Apple. Verschillende aanwijzingen en recente gebeurtenissen suggereren dat dit idee, dat ooit werd afgewezen, werkelijkheid zou kunnen worden, zoals gemeld door de Hollywood Reporter.

Bob Iger en de toekomst van Disney

Voordat Bob Iger, de huidige CEO van Disney, zelfs maar noemde dat de lineaire televisienetwerken van Disney mogelijk niet langer essentieel zijn voor het bedrijf, had een Hollywood-veteraan al gesproken over de mogelijkheid van een dergelijke overname. Er zijn duidelijke tekenen dat Bob Iger zich voorbereidt op een verkoop, vooral met de mogelijkheid om zich te ontdoen van bepaalde entiteiten.

Met een oorlogskas van 62 miljard dollar aan contanten en een marktkapitalisatie van 2,8 biljoen dollar, heeft Apple de middelen om haar ambities waar te maken. Hoewel het bedrijf terughoudend is geweest om een studio over te nemen, zou het verleid kunnen worden door Disney, dat ondanks de huidige uitdagingen het meest waardevolle entertainmentmerk blijft.

Een speciale relatie tussen Apple en Disney

De geschiedenis tussen Apple en Disney is rijk, met Steve Jobs die tot aan zijn dood in 2011 in de raad van bestuur van Disney zat, en Iger die kort daarna toetrad tot de raad van Apple. Deze banden kunnen een potentiële overname vergemakkelijken.

De entertainmentindustrie is voortdurend in beweging, en sommigen verwachten een vermindering van het aantal grote studio’s. Als Iger deze visie deelt, kan het zoeken naar een koper voor Disney een aantrekkelijke optie zijn.

De mogelijkheden voor entertainment

Verschillende bezittingen van Disney zouden kunnen worden afgestoten, waaronder de lineaire televisiezenders, Disney Channel, Disney Junior, en FX. Ook een verkoop van de activiteiten in India, evenals het meerderheidsbelang in Nat Geo en in A+E Networks, zou kunnen worden overwogen. Volgens sommige voorspellingen zouden deze activa tot wel 50 miljard dollar kunnen opbrengen.

Sommige Wall Street-analisten, zoals Laura Martin van Needham & Co, hebben betoogd dat Disney in de komende drie jaar een overnamedoelwit voor Apple zou kunnen zijn. De overname van Disney zou ook de adoptie van Apple’s augmented reality-technologie, zoals Vision Pro-brillen, kunnen stimuleren. “Disney zal in de komende drie jaar worden overgenomen. Als ze niet verkopen, zal Disney concurreren met deze technologiebedrijven (Apple, Amazon, etc.) in een sector waarvan de economie naar onze mening achteruitgaat”, zegt Laura Martin, geciteerd door onze collega’s.

Bezorgdheid van fans

Elke overeenkomst tussen Disney en Apple zou nauwlettend worden gevolgd door de Biden-administratie, die agressief heeft geprobeerd om grote deals te blokkeren. Echter, recente gevallen zoals de overname van Activision Blizzard door Microsoft, kunnen een routekaart bieden voor een mogelijke transactie tussen Disney en een technologiegigant. De trouwe fans van Disney, van wie velen aandeelhouders zijn, zouden wantrouwig kunnen zijn jegens de inzet van een technologiebedrijf voor de entertainmentactiviteiten en themaparken van Disney. Maar met meer dan 1,8 miljard uitstaande aandelen en meer dan 60% van deze aandelen in handen van institutionele beleggers, is de tegenstand van de fans misschien niet voldoende om een deal te blokkeren.

Bob Iger zelf heeft in zijn memoires uit 2019 de mogelijkheid van een fusie met Apple besproken. Volgens zijn woorden zouden zij, als Steve Jobs nog in leven was, waarschijnlijk serieus hebben gesproken over het samenvoegen van hun bedrijven. Over het algemeen zien we een unieke uitlijning van krachten en omstandigheden die een overname van Disney door Apple in de nabije toekomst een plausibele realiteit kunnen maken. De tijd zal leren of deze mogelijkheid werkelijkheid wordt, maar de hypothese wordt steeds waarschijnlijker.

Oude geruchten, nieuw bewijs?

Het moet worden opgemerkt dat de hypothese van een overname van Disney door Apple niet nieuw is. In feite circuleren deze geruchten al jaren, gevoed door verklaringen, strategische bewegingen, en marktanalyses. Echter, ondanks al deze tekenen en de vele discussies in financiële en entertainmentkringen, is er tot nu toe niets concreets naar voren gekomen om deze speculaties in werkelijkheid om te zetten. Sommigen zouden zelfs kunnen beweren dat deze geruchten een soort stedelijke legende zijn geworden in de industrie.

Maar met de recente opeenstapeling van bewijzen en aanwijzingen, komt de vraag met kracht opnieuw naar voren: staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk waarin deze lang besproken alliantie eindelijk het levenslicht kan zien? Het steeds veranderende landschap van entertainment en technologie zou wel eens de katalysator kunnen zijn die deze aanhoudende geruchten omzet in een historische transactie.

Koptekstafbeelding: Montage Tout Disney

Geef een reactie