Disney +

Reeks succesvolle films en nieuwe werelden Pixar versnelt nog steeds zijn productie

Na een aantal wisselvallige jaren zet Pixar in op een slimme mix van originele projecten en terugkeer van populaire franchises zoals The Incredibles en Finding Nemo om zijn oude glans terug te vinden.

Bij Pixar draait het om strategisch denken. Na enkele moeilijke jaren gekenmerkt door de tegenvallende boxoffice-resultaten van Lightyear in 2022 en Elementaire in 2023, evenals de directe release op streaming van Soul, Luca en Red Alert tijdens de pandemie, overweegt de beroemde animatiestudio nieuwe richtingen om weer succesvol te worden. En dat zou wel eens kunnen betekenen dat sommige van zijn meest populaire franchises terugkeren, zoals The Incredibles en Finding Nemo.

Soul, alerte rouge, luca - newsroom.disney
Soul, alerte rouge, luca – newsroom.disney

Een ambitieus nieuw productieritme

Volgens informatie van Bloomberg heeft Pixar-president Jim Morris tijdens een interview aangegeven dat de studio nu van plan is om elke twee jaar drie films uit te brengen. Het idee is om af te wisselen tussen originele projecten en vervolgen of spin-offs van gevestigde merken, om het publiek te blijven boeien en hen te herinneren aan wat ze zo leuk vonden aan Pixar.

Dit snelle tempo is al begonnen met de langverwachte release van Inside Out 2 op 14 juni 2024, negen jaar na de originele film die in 2016 de Oscar voor Beste Animatiefilm won. Daarna volgen Elio, een nieuw project gepland voor 2025, en Toy Story 5 in 2026, wat aantoont dat de saga van Buzz en Woody nog steeds centraal staat in de studio.

Vice versa 2 - newsroom.disney
Vice versa 2 – newsroom.disney

The Incredibles en Finding Nemo, zeer verwachte terugkeer

Maar de franchises waar Pixar naar uitkijkt voor mogelijke nieuwe iteraties zijn die van The Incredibles en Finding Nemo. Beide licenties waren immers wereldwijde kaskrakers:

  • Finding Nemo (2003): $940 miljoen
  • The Incredibles (2004): $633 miljoen
  • Finding Dory (2016): $1,029 miljard
  • The Incredibles 2 (2018): $1,243 miljard

Zowel de superheldenfamilie als de vergeetachtige vissen werden ook zeer goed ontvangen door critici, met scores van meer dan 90% op Rotten Tomatoes voor elk van de vier films. Prestaties en liefde die wijzen op een groot potentieel voor nieuwe delen.

Toch is Pete Docter, creatief directeur van Pixar, geruststellend. Voordat ze aan de slag gaan, willen de teams vooral zeker zijn van een goed verhaal om te vertellen, of het nu voor Nemo of The Incredibles is. “Waar zijn we nog niet geweest in de oceaan? De oceaan is een uitgestrekte ruimte. Ik denk dat er veel mogelijkheden zijn. We zijn een beetje aan het vissen naar links en rechts,” legt hij speels uit.

De toekomst van Pixar, tussen terugkeer naar de roots en nieuwe uitdagingen

Elio - newsroom.disney
Elio – newsroom.disney

Naast vervolgen zet Pixar ook in op nieuwe personages en universums om het publiek te boeien. Na Elio volgend jaar, is er een nog niet onthuld project van Domee Shi, de regisseur van Red Alert, in de maak.

Het idee is om de unieke identiteit van de studio te benadrukken, zoals Jim Morris benadrukt: “Er is een smaak van film die we maken die een beetje uniek is. Het zijn kleine verhalen geschreven op een groot doek, en als ze op hun best zijn, hebben ze het publiek iets gegeven om te lachen, te huilen en een beetje te laten nadenken.”

Wat betreft het kleine scherm, hoewel er afgeleide series in ontwikkeling zijn voor Disney+, waaronder een spin-off van Inside Out, is Pixar duidelijk over zijn prioriteiten. “Ik hoop dat we niet meer films rechtstreeks op Disney+” uitbrengen, benadrukt Jim Morris. De release in de bioscoop blijft van het grootste belang.

Het is waar dat ondanks enkele recente tegenvallers, Pixar kan terugkijken op een vruchtbare creatieve en gedurfde periode in het decennium 2010, met sterke originele films zoals Inside Out, Coco, Soul of Luca. Terwijl ze de vlam van de franchises die hun succes hebben bepaald nieuw leven inblazen, wil de studio blijven verrassen en ontroeren met nieuwe unieke verhalen.

Tussen nostalgie en vernieuwing lijkt Pixar vastbesloten om een nieuw hoofdstuk in zijn grote geschiedenis te schrijven. We kijken uit naar de komende maanden en jaren om te ontdekken welke geanimeerde avonturen de beroemde lamp voor ons in petto heeft, op het grote en kleine scherm.

Headerbeeldcredit: Pixar/Disney