Disney +

Vice-Versa 2: alweer een nieuw record in de wereldwijde box-office

10 jaar na een al fenomenaal eerste deel, katapulteert Vice-Versa 2 Pixar naar de top van de box office. Met 155 miljoen dollar opgehaald tijdens het eerste weekend in de VS en 295 miljoen wereldwijd, breekt de film het record van beste opening van het jaar en vestigt het verschillende records. Terugblik op een aanstekelijk succes.

Wat een buitengewoon weekend voor Vice-Versa 2! De nieuwe film van Pixar, die ons terugbrengt naar de geest van Riley die worstelt met een hele reeks nieuwe emoties nu ze een tiener is, heeft maar liefst 155 miljoen dollar opgehaald tijdens het eerste weekend in de Noord-Amerikaanse bioscopen.

De beste start van het jaar en de op één na beste lancering van een animatiefilm

Met deze indrukwekkende score biedt Vice-Versa 2 niet alleen de beste opening van het jaar 2024, maar ook de op één na grootste opening aller tijden voor een animatiefilm in de Verenigde Staten, net achter The Incredibles 2 (een andere Pixar) en zijn 182 miljoen in 2018.

Op wereldwijd niveau heeft de film al 295 miljoen dollar aan opbrengsten behaald, waarmee het simpelweg de beste opening ooit is voor een animatiefilm (rekening houdend met de huidige wisselkoersen en vergelijkbare markten). Ook op dit gebied overtreft het ruimschoots de oorspronkelijke score van zijn voorganger Vice-Versa, die in 2015 90 miljoen had opgehaald tijdens het eerste weekend voordat hij eindigde op 858 miljoen wereldwijd.

Een kritisch en publiek succes

Vice versa 2 - press.disney
Vice versa 2 – press.disney

Het succes van Vice-Versa 2 beperkt zich niet tot de box office. De film heeft ook de critici veroverd, met de waardevolle “Fresh” rating op Rotten Tomatoes. Journalisten prijzen unaniem de visuele kwaliteit van de film, de cast en het slimme en inventieve scenario.

Aan de kant van het publiek is de opwinding even tastbaar met een “A” rating op CinemaScore en een goedkeuringspercentage van 96% op Rotten Tomatoes. Dit bevestigt het succes van de creatieve teams.

Antwoorden op openstaande vragen

Voor Kelsey Mann, de regisseur van dit nieuwe deel, was er nog veel te vertellen na de eerste aflevering. “Aan het einde van Vice-Versa spreekt Joy het publiek toe en zegt “Riley is nu 12 jaar oud, wat zou er kunnen gebeuren?”. Nou, ik wilde antwoord geven op die vraag,” legt hij uit.

De filmmaker volgt dus in de voetsporen van Pete Docter, creatief directeur van Pixar en regisseur van de eerste Vice-Versa, die bevestigt dat de film “blijft resoneren” sinds de release bijna 10 jaar geleden, vandaar de wens om een vervolg te geven aan deze wereld vol emoties.

“Mensen vertellen ons dat deze film hun kijk op het ouderschap heeft veranderd, of op hun eigen bestaan. Dat is behoorlijk krachtig voor een tekenfilm! We dachten dat er misschien nog dingen te ontdekken waren,” merkt hij op.

Nieuwe emoties

Vice versa 2 - press.disney
Vice versa 2 – press.disney

Deze verkenning gaat dus over de adolescentie van Riley en een unieke mix van emoties zoals Schroom, Verveling, Verlangen en Angst, een personage vertolkt door Maya Hawke.

“Deze film is echt een positieve kracht. Hij behandelt op een juiste en tedere manier moeilijke emoties die iedereen doormaakt, niet alleen tieners, waardoor ze minder vervreemdend of stressvol worden,” analyseert de actrice.

Een budget van 200 miljoen

Om dit vervolg tot leven te brengen, heeft Pixar groots uitgepakt met een productiebudget van 200 miljoen dollar. Een winnende gok gezien de opwinding rond de film.

Herinner je je dat de afgelopen jaren de Pixar-films die rechtstreeks op Disney+ zijn uitgebracht tijdens de pandemie (Soul, Luca, Red Alert) het moeilijker hadden om hun publiek te vinden toen ze terugkeerden naar de bioscopen (Buzz Lightyear, Elementary). Met Vice-Versa 2 bewijst de studio dat hij nog steeds de box office kan elektrificeren.

Succes in Latijns-Amerika

Buiten de Verenigde Staten heeft Vice-Versa 2 ook internationaal succes geboekt met 140 miljoen dollar, genoeg om de opening van Frozen 2 (135 M$) buiten de VS te overtreffen. Met name Latijns-Amerika heeft de film triomfantelijk ontvangen, waar het de op één na beste opening aller tijden neerzet achter Avengers: Endgame.

De sleutels tot succes volgens Pixar

Dit XXL-succes dankt de studio in de eerste plaats aan “een universeel verhaal over volwassen worden, dat een zeer breed publiek aanspreekt”, analyseert Jim Morris, president van Pixar.

“Het is ook het bewijs dat afwisseling tussen vervolgen en originele films, met telkens inzetten op kwaliteit, de juiste strategie is,” vervolgt hij, terwijl de studio al werkt aan twee nieuwe originele projecten waaronder Elio, gepland voor 2025, en ook een Toy Story 5 in 2026.

Rich Gelfond, CEO van IMAX, partner van Pixar bij de release van Vice-Versa 2, is ook in de wolken. “Met deze fenomenale start, die onze verwachtingen met bijna 50% heeft overtroffen, is het herstel duidelijk in volle gang in onze zalen,” juicht hij.

Alleen al op IMAX-schermen wereldwijd heeft de film 14,5 miljoen dollar aan opbrengsten gegenereerd. Een opmerkelijke prestatie die veelbelovend is voor de toekomst, terwijl de concurrentie deze zomer hevig belooft te zijn met Despicable Me 4.

Hoe dan ook, één ding is zeker: na dit waanzinnige weekend zijn de emoties bij Pixar in de wolken. En dat is maar goed ook!

Samenvattend

  • 155 M$ voor het eerste weekend in de VS, beste opening van het jaar en op één na beste opening van een animatiefilm
  • 295 M$ wereldwijde opbrengst, absoluut record voor de opening van een animatiefilm
  • Een kritisch en publiek succes
  • Een budget van 200 M$
  • Succes in Latijns-Amerika
  • Een zeer verwachte sequel, bijna 10 jaar na het eerste deel
  • Pixar zet in op een balans tussen sequels en originele films
  • Een aanstekelijk succes in IMAX

Hoofdafbeelding credits: press.disney